Hier krijgt je een stap voor stap gids over hoe je zich te ontdoen van jouw Android-smartphone virus.

Virusinfecties worden eerder in verband gebracht met computers. Het is zelfs mogelijk dat je met jouw mobiele apparaat een plaag vangt. Hoe je een Android-virus kunt detecteren en wat je eraan kunt doen, kunt je hier lezen.

Wat is een androïde virus?

Wanneer we het over virussen hebben in de context van Android, hebben we het eigenlijk over malware zoals adware en ransomware, d.w.z. software die je vult met reclame of zelfs probeert te chanteren. In andere gevallen lopen de “virussen” schadelijke processen op jouw apparaat, stelen ze jouw persoonlijke gegevens of downloaden ze extra software.

Computervirussen daarentegen zijn programma’s die zichzelf verspreiden door andere programma’s te infiltreren en zo zichzelf reproduceren – net als virussen. Dit leidt vaak tot wijzigingen in het besturingssysteem of andere software. In hardnekkige gevallen kan zelfs de hardware eronder lijden.

Hoe herken ik een Android-virus?

Als jouw smartphone of tablet is geïnfecteerd door een Android-virus, merkt je dit in eerste instantie misschien niet actief op. Als er echter de volgende tekens verschijnen, moet je zich daarvan bewust zijn.

symptomen van een android virus:

 • Uw display toont ongewone berichten die moeilijk of onmogelijk te verbergen zijn.
 • Apps crashen meerdere malen of vaker.
 • De looptijd van jouw batterij wordt plotseling korter.
 • Uw mobiele apparaat reageert onverwacht langzaam.
 • U verbruikt aanzienlijk meer datavolume dan normaal.
 • Uw telefoonrekening laat ongebruikelijk hoge kosten zien.

Hoe ben ik aan het virus gekomen?

Als jouw Android-smartphone of -tablet is geïnfecteerd met een virus, heeft je dit waarschijnlijk opgevangen door een app te installeren. Helaas zijn zelfs in de Play Store van Google niet alle applicaties 100% veilig.

Het is waar dat Google alle twijfelachtige apps die onder de aandacht van het bedrijf komen, verwijdert. Er zijn echter gevallen geweest waarin zelfs kwaadaardige toepassingen zonder problemen en voor een lange tijd de winkel binnenkwamen. Pas eind vorig jaar maakte een neppe WhatsApp Messenger de rondes op Google Play, dat miljoenen keren werd gedownload.

Maar niet alleen apps zijn een potentiële bron van gevaar. je kunt het Android-virus ook eenvoudig opvangen via MMS, e-mails, downloads of het openen van WLAN-netwerken.

Heb ik een Android-virus scanner nodig?

Of antivirusapplicaties nodig zijn voor Android-toestellen hangt sterk af van het eigen gedrag van de gebruiker. Als je regelmatig apps van externe bronnen downloadt, is zo’n “second opinion” heel nuttig als aanvulling op de beoordeling in de Google Play Store. Als je regelmatig e-mails verstuurt via de smartphone, bestaat de kans dat je geïnfecteerde bijlagen ontvangt.

Dus als je je veiliger voelt, kun je gebruik maken van de mobiele applicaties van bijvoorbeeld Avast, Kaspersky of Avira, die ook een virusscanner bevatten. Bovendien zijn er vaak extra functies die zeer nuttig kunnen zijn.

Tips om je te beschermen tegen een android virus:

 1. Controleer ook op Google Play de betrouwbaarheid van apps en fabrikanten voordat je iets downloadt en installeert.
 2. Installeert geen apps of andere programma’s van onbekende bronnen.
 3. Download geen bestanden waarvan de herkomst en het doel niet duidelijk is.
 4. Zorg ervoor dat je Android regelmatig bijwerkt om mogelijke beveiligingslekken te voorkomen.
 5. Roteer jouw apparaat niet. Anders krijgen apps toegang tot systeemgebieden die daadwerkelijk vergrendeld zijn.
 6. Controleert de permissies van de app. Eenvoudige spelletjes hebben geen toegang tot jouw e-mail nodig.
 7. Wees voorzichtig met app updates, sommige kwaadaardige applicaties zijn alleen “gewapend” met updates.
 8. Log niet in op open WLAN-netwerken.

Hoe verwijder ik een Android-virus?

Je hebt niet één keer opgelet en ondanks alle voorzorgsmaatregelen die je hebt genomen, heb je toch een Android-virus opgelopen? Maak je geen zorgen, we kunnen je nog steeds redden.

1. controleer het apparaat op Android-virus

Als je een antivirusscanner hebt geïnstalleerd, gebruik deze dan. Controleer voor de zekerheid het resultaat met één of twee extra scanners. Maar verwijder de oude antivirusapplicatie voordat je de volgende toepast.

2. een kwaadaardige toepassing verwijderen

Als je eenmaal een androïde virus hebt gevonden, kun je dat het beste verwijderen. Om dit te doen, start je jouw toestel eerst in de veilige modus. Als bijvoorbeeld vervelende advertenties nu zijn verdwenen, is dat een goed teken dat de opdrachtgever kan worden verwijderd.

Indien nodig, verwijdert je de administratorstatus van de kwaadaardige toepassing. Sommige apps vragen tijdens de installatie om beheerdersrechten voor het apparaat, wat zeker nuttig is voor toepassingen voor diefstalbeveiliging of tegen virussen. Met malware kan dit een obstakel worden. Onder Instellingen > Beveiliging kunt je naar de apparaatbeheerders gaan en het vakje voor de verdachte app uitschakelen.

Verwijder ten slotte de app.

3. het apparaat terugzetten op de fabrieksinstellingen

Als niets helpt, reset je jouw toestel volledig. Dit is niet leuk en heel vervelend als je je smartphone of tablet erg op maat laat maken, maar uiteindelijk blijft dit de laatste kans om van het Android-virus af te komen.

Belangrijk: Vergeet niet om regelmatig een back-up te maken van jouw mobiele telefoongegevens. Een back-up kan in dergelijke gevallen veel stappen besparen.

Bekende Android-virussen in één oogopslag

Een androïde virus heeft ook een naam. Zodat je zich een beeld kunt vormen van welk ongedierte er in omloop is en was, volgt hier een kort overzicht.

Android-virussen, die op de achtergrond van andere apps op het apparaat sluipen:

 • Gunpoder
 • Ghost Trojan
 • Googlian
 • Goddeloze

Android-virus dat per sms komt:

 • Mazar

Vooral gevaarlijke en huidige Android-virussen:

 • Loapi: Wordt geleverd met antivirusprogramma’s en kan het apparaat zo zwaar belasten dat de batterij oververhit raakt en wordt vernietigd. Het Android-virus kan sms’jes versturen, zich abonneren op betaalde diensten, toegang verlenen aan aanvallers en de crypto-munteenheid Monero genereren.
 • Skygofree: Komt van downloadlinks op nep-websites.

Conclusie: het Android-virus is niet onoverwinnelijk…

Iedereen die erin geslaagd is een androïde virus te vangen, hoeft niet te wanhopen. In ieder geval zijn er manieren om van de plaag af te komen. Natuurlijk is het beter als je preventieve veiligheidsmaatregelen neemt, aangezien een potentiële virusaanval ook sterk afhankelijk is van jouw gebruikersgedrag.