Met Windows 10 krijgen gebruikers een nieuw ontworpen startmenu. Dit kan uitgebreid worden aangepast aan uw eigen wensen. We hebben de belangrijkste instellingen samengevat.

Het Startmenu van Windows 10 combineert elementen van de vorige versies, maar verschilt in zijn werking. Zo worden de tegels nu na een standaard installatie in het Startmenu weergegeven.

Als u de voorkeur geeft aan een display zonder tegels, kunt u deze uit het startmenu verwijderen. Om dit te doen is het voldoende om in het contextmenu van de tegel (rechtermuisknop) de optie “Starten” te selecteren. Als alle tegels zijn verwijderd, kan het startmenu eenvoudig in de breedte in elkaar worden geschoven. Aan de andere kant, als u bepaalde tiles in het Startmenu wilt zien, kunt u ze gewoon toevoegen met behulp van het contextmenu van de applicatie en de Pin to Start optie. U kunt ook het contextmenu gebruiken om te deactiveren dat de individuele tegel als live tile verschijnt. Als u direct toegang wilt tot bepaalde instellingen, opent u de instellingen met Windows + I en kunt u deze nu via het contextmenu van het menu-item aan het startmenu koppelen.

Na een basisinstallatie verschijnt er een directe link naar Windows Verkenner in het Startmenu. Als u op dit punt ook direct toegang wilt hebben tot bepaalde mappen, kunt u dit instellen onder Instellingen/Personalisatie/Start en de optie Mappen die in het Startmenu wordt weergegeven.

In de standaardinstallatie geeft Windows 10 de laatst toegevoegde apps weer in het Startmenu. U kunt dit item uitschakelen via Instellingen/Personalisatie/Start/ en de optie Toon recentelijk toegevoegde apps. Dit werkt natuurlijk net zo goed voor de meest gebruikte apps.

Als u het tegelmenu automatisch wilt starten in volledig scherm modus op uw bureaublad, kunt u dit doen onder Instellingen/Personalisatie/Start met de optie Gebruik menu “Start” in volledig scherm modus.

In de standaardinstallatie wordt het startmenu transparant weergegeven. Dit kan worden gedeactiveerd onder Instellingen/Personalisatie/Kleuren en het item Menu Start, Taakbalk en Info Center transparant maken.