Voor de meesten van ons zijn onze telefoons het middelpunt van ons dagelijks leven, en als gevolg daarvan bevatten ze een schat aan persoonlijke informatie, van bankgegevens tot berichten- en e-mailaccounts. Deze gevoelige gegevens kunnen behoorlijk verleidelijk zijn voor een reeks van de snode, van cybercriminelen tot iemand die je misschien zelfs kent.

Bij het hacken van telefoons kan het gaan om het onbewust downloaden van spyware die informatie over uw activiteit doorstuurt – zoals het registreren van toetsaanslagen om wachtwoorden te wissen; spy-apps die zijn gedownload door iemand die toegang heeft tot uw apparaat; of andere malware die uw telefoon exploiteert, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de internetbandbreedte in een botnet, zoals is gebeurd met malware die bijna twee miljoen Android-apparaten heeft getroffen.

Hoewel iPhones niet immuun zijn voor hacken, is het aantal slechte apps die gericht zijn op iPhones lager dan bij Android-telefoons, dankzij het strikte controlebeleid van Apple. Android-toestellen zijn gevoeliger voor dit soort aanvallen omdat ze de mogelijkheid hebben om applicaties van derden te installeren.

7 stappen om erachter te komen wie je telefoon heeft gehackt

Een trage telefoon of een snel ontladende batterij zijn veel voorkomende symptomen van een gecompromitteerde telefoon – maar ze kunnen er ook op wijzen dat uw toestel een veerschoonmaak nodig heeft om de prestaties te verbeteren of de levensduur van de batterij te verlengen. Een andere rode vlag is als uw gegevensgebruik door het dak is gegaan – dit kan erop wijzen dat een onbetrouwbare app gegevens terugstuurt naar het moederschip.

“Of een gebruiker kan bepalen wie verantwoordelijk is voor een gecompromitteerde telefoon hangt af van wat voor soort bedreiging er op het apparaat was”, zegt Chebyshev. Om het veld van verdachten te verkleinen, kun je proberen te bepalen hoe je telefoon precies wordt gecompromitteerd.

1. Controleer uw telefoonrekening

Worden er kosten in rekening gebracht voor premium-tarief teksten die je nooit heeft verstuurd – of voor teksten waarvoor je zich nooit heeft aangemeld? JE bent waarschijnlijk geïnfecteerd door malware die uw telefoon dwingt tot het verzenden of ontvangen van sms’jes die inkomsten genereren voor cybercriminelen. Deze veelvoorkomende vorm van mobiele malware wordt verondersteld het eerste type te zijn dat in 2010 werd gevonden, gericht op Android, en vandaag de dag zweeft er nog steeds veel van rond.

Als uw telefoon de sms’jes verzendt, kunt je dit wellicht verhelpen door een beveiligingsapplicatie uit te voeren, zoals Lookout, die malware (alleen Android) verwijdert. Probeer alle berichten-apps van derden en alle andere apps die je hebt geïnstalleerd te verwijderen voordat de telefoon de teksten begon te versturen.

2. Ga door uw lijst met apps

Als er apps zijn die je zich niet herinnert te hebben gedownload, zoek ze dan online op om te zien of ze negatief zijn beoordeeld op malware of andere verdachte activiteiten. In dit geval zullen de apps zijn gecompromitteerd door een hacker die waarschijnlijk niet op je persoonlijk is gericht, maar malware verspreidt met het doel om zoveel mogelijk gegevens te schrappen. De BankBot-malware was bijvoorbeeld een trojan die honderden Android-apps besmette om een phishingscherm weer te geven om de bankgegevens van gebruikers te stelen.

3. Voer een veiligheidsscan uit via een virusscanner

Android:  Commerciële spyware is helaas maar al te gemakkelijk online te vinden. Dergelijke spyware-apps hebben op systeemniveau toegang tot zeer gedetailleerde informatie over de activiteit van uw apparaat, zoals de berichten die u schrijft, de foto’s die u neemt en de GPS-locatie.

Ze moeten ook fysiek worden gedownload naar uw apparaat – wat betekent dat als ze op uw apparaat staan, dit is gedaan door iemand die toegang heeft tot uw apparaat (en uw pincode). De kans is groot dat u erachter komt wie in uw leven uw telefoon in de gaten zou willen houden.

Om erachter te komen of u dergelijke apps op uw Android-telefoon hebt, downloadt u een beveiligingsapplicatie zoals McAfee, die eventuele kwaadaardige programma’s zal markeren. (Spionage-apps op een niet-jailbreukende iPhone komen veel minder vaak voor, omdat dergelijke software – die knoeit met functies op systeemniveau – niet in de App Store terechtkomt).

iPhone: Heeft uw iPhone niet in de gevangenis gezeten? Controleer of niemand anders dat heeft gedaan, door een beveiligingsapplicatie zoals Sophos te downloaden, die je waarschuwt als je iPhone in de gevangenis is beland, en elke kwaadaardige activiteit te markeren. Of beveiligingssoftware spionage-apps kan vinden, hangt echter af van hoe geavanceerd of nieuw de spionage-app is, aangezien beveiligingssoftware scant op malware die al bekend is. (Daarom is het cruciaal om updates voor beveiligingssoftware te downloaden zodra deze beschikbaar zijn, aangezien de updates nieuwe gevallen van ontdekte malware bevatten).

4. Zoek je zaklantaarn en batterij-besparende apps op

Heb je een telefoon vol met apps en weet je niet meer zeker welke je hebt gedownload? Sommige categorieën van apps hebben meer dan hun deel aan kwaadaardige acteurs aangetrokken – verschillende zaklamp-apps op Google Play waren geïnfecteerd met malware die probeerde de financiële informatie van gebruikers te schrappen, terwijl men op zijn hoede moet zijn voor batterijbesparende apps, omdat ze vaak voor malware zijn gebruikt, zegt Josh Galindo, directeur van de training bij de telefoonreparatieservice uBreakiFix.

Als je dit soort apps hebt, kijk dan online voor eventuele negatieve recensies. Je kunt ook proberen ze te verwijderen om te zien of dit de prestaties van uw telefoon beïnvloedt. “Als je een app installeert en de prestaties van het apparaat verminderen, is dat een indicator”, zegt Galindo. “Als je de app verwijdert en uw apparaat weer goed begint te werken, betekent dit dat de app waarschijnlijk besmet is met malware en dat je in de toekomst moet voorkomen dat je deze downloadt”.

5. Scroll door je oproepenlijst

Heb je al het bovenstaande gedaan en ben je er nog steeds van overtuigd dat iemand ergens je persoonlijke gegevens heeft, die van je smartphone zijn overgeheveld? Apps zijn niet de enige manier waarop een telefoon kan worden geïnfecteerd door malware. Heeft u de laatste tijd nog willekeurige telefoontjes opgepikt? “Bellers die een gratis cruise aanbieden of beweren dat je een sweepstake hebt gewonnen, zijn waarschijnlijk oplichtingspogingen om je informatie te hacken of je stem op te nemen”, zegt Galindo.

6. Heb je op een rare link geklikt?

Als je onlangs op een link op een sms-bericht of een onverwachte pop-up hebt geklikt, kan het zijn dat je per ongeluk ten prooi bent gevallen aan phishing. Bij één oplichterij vorig jaar was er sprake van een nep-viruswaarschuwing die een knop voor het verwijderen van virussen bevatte die gebruikers naar een link bracht om “beveiligingssoftware” te downloaden of “technische ondersteuning” te bellen – met de bedoeling om slachtoffers persoonlijke informatie te laten onthullen aan de andere kant.

Het is vaak onmogelijk te voorspellen wie er achter dergelijke oplichterspraktijken zit, hoewel u alle phishing-teksten aan uw mobiele provider kunt melden en deze nummers kunt blokkeren.

7. Denk aan de laatste keer dat u gebruik heeft gemaakt van openbare Wi-Fi

Volgens Kaspersky Lab is een op de vier hotspots onbeveiligd, en zelfs de hotspots die met een wachtwoord zijn beveiligd, kunnen mogelijk door iemand met kwade bedoelingen worden opgezet.

Als je telefoon niet beschermd is door een VPN en je hebt ingelogd op een onbeveiligde openbare Wi-Fi hotspot, is het mogelijk dat iemand de verbinding heeft bespioneerd – en je gevoelige informatie heeft afgeschraapt als je hebt ingelogd op je e-mail of iets online hebt gekocht.

Welke stappen moet je ondernemen als je Telefoon gehackt is?

1. Verwijder alle apps of berichten die kwaadaardig kunnen zijn.

Als dit problemen met de prestaties oplost, geweldig. Zelfs als dat niet het geval is, is het een goed idee om uw apparaat te ontdoen van apps die mogelijk zijn gemarkeerd door die veiligheidsscan die u hebt gedaan.

2. Reset je telefoon naar fabrieksinstellingen

Als je telefoon zich na het verwijderen van de verdachte app(s) nog steeds vreemd gedraagt, is deze nucleaire optie een snelle manier om je apparaat te ontdoen van achtergelaten kwaadaardige – of trage – software.

Android: Instellingen > Systeem > (Geavanceerd) > Reset opties > Wis alle gegevens

iPhone: Instellingen > Algemeen > Reset > Alle inhoud en instellingen wissen

3. Controleer of uw informatie aanwezig is

Helaas hebben veel hacks en malware weinig tot geen symptomen en vaak is de enige keer dat mensen zich bewust zijn van een inbreuk het hacken van hun digitale diensten, of erger nog, ze zijn het slachtoffer van identiteitsfraude, waarbij hackers hun gestolen informatie hebben gebruikt om rekeningen of kredietlijnen te openen.

Er zijn een paar tools die u kunt gebruiken om te controleren of uw informatie al is gecompromitteerd. Have I Been Pwned? is een website die wordt gerund door beveiligingsontwikkelaar en Microsoft Regional Director Troy Hunt die controleert of e-mailadressen zijn blootgesteld aan inbreuken op populaire apps en diensten. 

We houden ook van de Dashlane password manager, wiens Premium versie (vanaf $3.33/maand) het Donkere Web scant op gevallen van uw e-mails of aanmeldingen die te koop worden aangeboden.             

Als u merkt dat uw aanmeldingen – met name wachtwoorden – online rondzweven, is het eerste wat u moet doen het wijzigen van uw wachtwoorden. De beste manier om dat te doen is door gebruik te maken van een wachtwoordmanager die automatisch complexe, unieke wachtwoorden voor elk van uw accounts kan genereren en opslaan. Bekijk hier onze top-rated picks.

Afhankelijk van de omvang van de informatie die aan het licht is gekomen, kunt u een fraude-alarm instellen bij de grote kredietagentschappen, waardoor potentiële crediteuren een extra verificatie van uw identiteit moeten aanvragen.